19 juni 2011

Grillfest

Igår hade vi vår traditionella grillfest = god mat, många skratt och trevliga vänner! Just sånt man behöver då man går och väntar..

Picnik collagegrill

Idag fortsatte vi med att gå på 4-års kalas. Så man har liksom ätit typ hela helgen.. Förmiddagen började vi med en mumsig brunch och sen blev det tecknad film och godis :-) Hur mysigt som helst!

Vecka 40: 19 jun - 25 jun 2011

Kroppen: Förlossningstidpunkten är nådd och värkarna kan nu förväntas att börja. Det är vanligt att man som förstagångsföderska går över 40 veckor, man anses inte vara överburen förrän efter vecka 42. Skulle det dröja längre övervakas fostret noga och man blir ofta igångsatt. Exakt vad som gör att förlossningen startar vet man inte. Det är troligen barnet som sätter i gång den. Många funderar över om det är möjligt att sätta i gång förlossningen själv genom att springa i trappor eller äta speciell mat. Det finns dock inget sätt att själv tvinga i gång förlossningen, utan barnet kommer när det är klart. Förlossningen sätts bara i gång på sjukhuset om det finns någon medicinsk anledning, till exempel att du har högt blodtryck. Trycket från barnets huvud mot livmoderhalsen kan påskynda förlossningsstarten. Trycket gör att det utsöndras oxytocin, ett hormon som signalerar till livmodern att den ska dra ihop sig. När livmodern drar ihop sig allt oftare och starkare, trycks barnets huvud ännu mer ner mot livmoderhalsen. Den ger efter så småningom och börjar öppna sig.
Det kan hända att trycket blir så stort att fosterhinnan riskerar att spricka, vilket gör att fostervatten börjar rinna ut. Kontakta då alltid förlossningsavdelningen för vidare information och omhändertagande. Om man mår bra och inte fått värkar än kan man få åka hem igen.
Barnet: Fostervatten byts ut var tredje timma och produceras på nytt ända tills barnet är fött. Om det däremot finns mekonium i vattnet kan det vara en signal om att barnet är stressat eller inte mår bra och då får man stanna kvar för att kunna övervaka barnet.
Barnet är redo att möta omvärlden, 92 procent av alla barn föds mellan vecka 38-42.

www.familjeliv.se

Ny vecka imorgon och rådgivning på förmiddagen. Hoppas på sista gången.. Max föddes i vecka 40+2 så hoppas att lillebror gör lika eller är lite snabbare :-) Bebisens första kläder ser ni här.

Ha en trevlig start på den nya veckan!

Kram, Lotta

6 kommentarer:

Sanna sa...

Låter som att ni har haft en härlig helg!Så roligt med grillfest!Så fint ni har det på terassen och vilket fint utekök!
Vilken söt rund mage du har.<3
Ha en bra ny vecka!
/S

StrandviksVillan sa...

Gäller att njuta de sista dagarna med händerna lediga ;)

Önskar dig varmt lycka till med förlossningen!
kram, Ann-Christine

Louise sa...

Ni verkar ha det hur mysigt som helst i väntans tider ;) Lycka till de kommande dagarna! ;)

Sara Mårtensson sa...

Nu är det nära! :-) Så underbart! Igår fyllde ju Nelia 1 år och jag satt och mindes allt som hände för ett år sedan. Då vi åkte till BB och då hon kom. Ni har en underbar tid framför er och så spännande för Max som ska bli storebror!

Ha det fint och sköt om dig/er!

Kram Sara

Monica sa...

Tackar för berömmet hos mej :)

Du verkar orka helt bra ännu,
men vi ska hålla tummarna för en snar landning av storken!

Ha det bra
Monica

Mycket annat & lite betong sa...

Nähä, ingen bebis än. Får väl vänta några dagar till.
Så söta kläder!

Ha det bra!
Agneta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...