23 juli 2015

Bredsjö Blå

Dokumentationen om Sverigeresan fortsätter.

Efter att vi hade varit och “hälsat på Ernst” (det inlägget kommer nog snart..), gjorde vi ännu en utfärd till Bredsjö blå, ett väldigt mysigt ställe. Vi kom precis passligt till mjölkningen av fåren. Vi hörde en massa bräkande och plötsligt kom bonden cyklande med kanske 100 får  efter sig. Dom visste nog precis vad som väntade och verkade iallafall tycka att det var en trevlig rutin. Bökande grisar hade de också och vi mötte bl.a. en som spelade fotboll för sig själv med en sten.. Här finns också helt utsökt ost, men vi köpte tyvärr inget med oss hem, men jag fick ändå smaka för Petra åt salladen som finns beskriven lite längre ner.

Denna text om Bredsjö Blå kopierade jag från hemsidan, för den som inte orkar klicka in sig där.

Caféet

Vi öppnade Ostkaféet 1992 som en gårdsbutik när det blev för komplicerat att sälja osten från köket. Vi murade även up en bakugn där vi gräddar ett hällbröd som vi tycker passar vädligt bra till osten. Under åren har kaféverksamheten vuxit och allt fler besökare hittar hit.Vi har försökt skapat en atmosfär av ”det gamla lantliga storköket” där bakugnen står mitt i stugan. Det som bakas och gräddas görs efter behov och om ni har tur känner ni värmen från bakugnen vid ert besök.

Handla ost

I butikens ostdisk kan du köpa olika lagringar av Bredsjö Blå, potkäs och vår egen fetaost. Vi plockar gärna fram olika varianter för provsmakning och berättar om hur de olika lagringarna skiljer sig åt.

Fika och äta

Hos oss kan ni fika eller äta en lättare lunch. Vi månar mycket om det genuina mathantverket, därför bakar och gräddar vi alla tårtor, kakor, bullar och bröd från grunden.

Att göra

Runt gårdsbutiken finns lantgården där ni kan besöka djuren, ströva omkring och uppleva en lantlig idyll. Runt klockan tre under sommaren, hämtas fåren in till mjölkning. Ni får gärna kika in i lagården och se hur mjölkningen går till. Finns det tid kanske du kan prova att mjölka till och med. Mejeriet och ostlagret håller vi däremot stängt för besökare, eftersom vi har strikta hygienkrav.

Under sommaren finns det också ett gäng höns och grisar som ofta bjuder på underhållning.

I lagården finns också en utställning om Bredsjö Bruk, som var Sveriges näst sista koleldade hytta när sista skiftet lades 1962. I utställningen hittar du också en hel del intressanta berättelser och tavlor från Björnjägaren (Nils Rundgren 1890 – 1972), traktens egen naivistiska konstnär.

Vill man ta en längre tur så finns det ett friluftsmuseum några hundra meter bort. Finnstigen, som det heter, visar hur svedjefinnarna levde i trakten från slutet av 1500-talet och hur deras byggnationer utvecklades fram till 1800-talet. Några gånger under sommaren håller man också ett teaterspel för att visa svedjefinnarnas historia.

IMG_8456IMG_8471IMG_8468IMG_8444IMG_8462IMG_8461IMG_8454IMG_8452

Det var Bredsjö Blå det! Värt ett besök om någon råkar ha vägarna förbi.

Idag har vi varit in till Åbo och träffat en vän. Det var riktigt roligt att vara i Åbo för omväxlings skull även om vi bara promenerade till bibban och tillbaka. En stor hög med böcker hade vi med oss hem så nu får det regna bäst det vill.. Lite tyg från Jättirätti fastnade visst också på vägen. (Fast jag såå lovade mig att jag skulle sy upp lite först..). Sen blev det en näringsrik middag på Hesburger.. Mitt humör har varit lite upp och ner (förbannade PMS..) och jag har haft huvudvärk största delen av dagen och Max ska flytta hemifrån det första han gör imorgon. Men annars har det väl varit en rätt skaplig dag.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...