22 januari 2012

Kalasdax

Så har vi då firat vår 4-åring i dagarna tre. Nästan iallafall. Idag var det kalas för våra vänner och det var riktigt lyckat! (trots att det vid ett skede kändes lite hopplöst då det kom avbokning efter avbokning..)  Men alldeles tillräckligt med gäster var det och då hann vi ju umgås desto mera med alla. Och fina presenter hade dom med sig! (och alla hade så snällt lyssnat på våra önskemål) Max fick flera lok ur Thomas och vännerna serien, modellera, kalsonger, tandborste+tandkräm, pussel, badskum, lego, doktorsväska och en formulabil som man skruvar ihop själv. (hoppas jag inte glömde något nu..) Tack till alla igen!

IMG_7911IMG_7914IMG_7923

Chokladtårta

(en variant av Leila Lindholms “saftig choklad- och hasselnötstårta” från a “piece of cake”)

Tårtan är glutenfri och om man bortser från glasyren så innehåller den inte så jätte mycket kolhydrater. Fördubbla ingredienserna om du vill ha en större tårta.

150 g mandelmjöl

150 g mörk choklad (70%)

1 msk kakao

100 g mjukt smör

0,5 dl strösocker

3 ägg

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Hacka 100 g av chokladen grovt och mixa den. Blanda den med mandelmjölet.
  3. Tillsätt kakao, smör och strösocker och mixa krämigt.
  4. Separera äggen och tillsätt äggulan i smörsmeten och mixa.
  5. Vispa upp vitorna till ett hårt skum i en torr och ren bunke.
  6. Vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten, lite i taget.
  7. Fyll smeten i en smord teflonform med löstagbar kant. (ca 18 cm i diameter). Bryt den resterande chokladen i bitar och stick ner dem i kakan.

Baka tårtan i mitten av ugnen i cirka 30-35 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig, men tänk på att chokladbitarna kommer att kladda av sig på stickan trots  att kakan är färdig.

FROSTING

75g smör

2msk kallt kaffe

1 mask kakao

2 tsk vaniljsocker

3,5 dl florsocker

Smält smöret och blanda i resten av ingredienserna.

IMG_7924IMG_7860

Och jag fick mina tulpaner!

IMG_7926IMG_7940

Cake pops. Receptet hittar ni här.

IMG_7941IMG_7946IMG_7950IMG_7951IMG_7952

Make a  w i s h

IMG_7954

Nu ska jag fortsätta kvällen med valvaka. Imorgon börjar en ny vecka med bl.a. rådgivning på programmet. Så håller vi också tummarna för att vi skulle få det där förbenade systemet utbytt..

10 kommentarer:

Livet på Vestergård sa...

Så mycket gott, säkert både för ögat och gommen, som du fixat! Kan tänka mig att ni hade både en nöjd födelsedagskille och nöjda gäster.
Kram Kicki

loppan sa...

sockerråtta, sockerlotta ;-)
DEN chokladkakan va gooooood. Tack för kalase, tack för recepte.
Kram

Lilla Kullan sa...

Men så gott... och så vackert. Och en riktig liten söting.:-) Kram Stina

Mitt liv - Mina drömmar sa...

Oj vad tiden går fort! Tänk att "lilla" Max är så stor!!

Kram Annica

PS. Kul med lite nytt på bloggfronten!

Frida sa...

Grattis till Max! Tårtorna ser väldigt goda ut.
Kram Frida

Monica sa...

Grattis till 4-åringen!

Fint kaffebord ni ordnat..
Den choklad kakan skall jag också pröva, tack för reseptet :)

Ha det så bra
Monica

alegni sa...

vilket härligt kalas han fick, er stora grabb! han ser så nöjd ut. :)

Hildas hem - Sofia sa...

Wow, vilket kalas. Det är precis sådana kalas jag älskar - med massor av godsaker och fint presenterat. Så kul också att du gjorde cake popsen och tack för länkningen :)

Jag önskar dig en fin dag!
Kram Sofia

marieisika sa...

Åh vilken fin blogg! Vilka fina bilder! Härlig inspiration! Tack för titten!

Anonym sa...

Vilka fina bakverk! Var cakepopsen lyckade? Låter ju i och för sig vettigt med ägg i smeten för att få dem stadigare än vanliga chokladbollar, om man inte är rädd för salmonella och sådär.
(bilder på de jag gjorde finns på vår blogg ifall du vill se dem.)
Ulrika

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...